Symposion Třebechovice pod Orebem




Mini-kalendář akcí

Červenec - Srpen 2024
22232425262728
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425

Detail představení

Datum: 8. 11. 2012
Inscenace hry: Makaphovy dary
Místo konání: Rakovník (Tylovo divadlo)

Představení v rámci XXXI. celostátní přehlídky amatérského činoherního divadla pro děti a mládež POPELKA Rakovník 2012, na kterou jsme postoupili z královéhradecké krajské přehlídky v Červeném Kostelci. Postup na národní přehlídku je pro nás velká čest, takže nám ani nevadilo, že budeme muset na dopolední představení vyrazit z Třebechovic už o půl šesté ráno.

Představení bylo přijato diváky velmi příjemně, dětské publikum sedělo a napjatě sledovalo celou hru a nakonec nás odměnilo dlouhým potleskem. Lucka Hyksová zažila při představení šok, když si položila vědro na hlavu ve stylu afrických žen, ale vědru se utrhlo dno a zakrylo jí na okamžik celou hlavu. Lucka totiž nevěděla, že se vědro ráno při nakládání rekvizit poškodilo, takže ji celá situace jistě zaskočila. Nicméně u dětských diváků se toto zakolísání neprojevilo - ba naopak - Lucčina boháčova dcera se pro ně spolu s Makaphem a boháčem stala nejoblíbenější postavou, se kterou by děti chtěly kamarádit.

Po představení jsme si nadšeně vyslechli profesionální hodnocení odborné poroty, která složila poklonu výtečné dramatizaci a režijní práci Jiřiny Krtičkové a ocenili též herecký projev Martina Černého, který ztvárnil s minimem prostředků postavu slepého vypravěče Makapha. Ale nebyli to jen fundovaní odborníci, kdo nás hodnotil, ale vyslechli jsme si také reflexe dvou věkově odlišených skupin dětského publika, které hodnotilo každou inscenaci přehlídky pod odborným vedením a dohledem arteterapeuta.

Pohled dětského diváka je pro nás ve hře Makaphovy dary velmi důležitý, protože naše inscenace cílí na věkovou skupinu dětí od 9 let. Odborné vedení navíc zajistilo cenné informace ve formě interpretace dětských reflexí. Na obrázcích, které děti k představení nakreslily, se objevovala často boháčova dcera, had a žabí král (jako žába i jako ananas), ale i další zvířátka z jednotlivých bajek.

Je úžasné, že jsme na národní přehlídce oslovili jak děti, tak porotu, která nás odměnila několika cenami a nominovala na „Mekku amatérského divadla" - Jiráskův Hronov, kam se Symposion probojoval po 48 letech!


Získaná ocenění

Cena za herecký výkon - získal Martin Černý za roli Makapho
Cena za herecký výkon - získal Miroslav Vik za roli Stařena
Cena za dramaturgii, dramatizaci a režii - získala Jiřina Krtičková za funkci Dramatizace a režie
Cena za inscenaci
Nominace do programu Jiráskova Hronova

Představení se účastnili:



Chcete si prohlédnout další představení této inscenace?



Všechna zde uvedená data jsou aktuální k 27. 1. 2018. Pokud jste našli nějaké nesrovnalosti, kontaktujte nás prosím, rádi tuto kroniku zpřesníme. Za Vaše případné připomínky a náměty předem děkujeme.
© 2002 - 2024, Divadelní soubor Symposion